Најдобри начини за нега на водни растенија за аквариум

Albert Evans 17-10-2023
Albert Evans

Опис

Водно растение е секој вид растение или вегетација што живее и расте во/во вода. Водните растенија се наоѓаат во секаков вид вода, која може да биде свежа вода, морска вода или дури и соленкава вода. Постојат различни видови на растенија кои растат во океанот, реката, езерото, потокот итн. Овие растенија обично се нарекуваат водни растенија.

Исто така види: Како да направите шетач за бебиња

Можете исто така да го промените вашиот дом со идеја за декор со еленски рогови.

Категории на водни растенија

Постојат три категории на кои припаѓаат водните растенија поради адаптивните карактеристики што ги поседуваат. Овие категории вклучуваат:

· Слободни пловечки водни растенија

Овие водни растенија слободно лебдат на површината на водата со целото растение обично суспендирано во водата. Овој вид растение обично се преместува околу површината како резултат на струење на ветер или вода, на пример, папрат, патка итн.

· Потопено водно растение

Корените на овие растенија обично се на дното на езерцето. Лисјата и цветовите на овој вид на водни растенија растат и пливаат на површината на водата, на пример, водни лилјани, лотоси итн.

· Водно пловечко растение по патека

Овие водни растенија се наоѓаат вкоренети во плитки области блиску до работ на водата. Имаат навика запритаен раст кој им овозможува да формираат пловечки душеци кои се протегаат над површината на водата, на пр., алигаторски плевел, пениворт итн.

· Подводни водни растенија

Како што имплицира името, подводните растенија или потопените растенија се вкоренети растенија кои имаат млитави стебла со најголем дел од нивната вегетативна маса под површината од вода (иако само мал дел од растението може да биде над површината). Потопените водни растенија вклучуваат: азиски блато, лисиче, зостера, хидрила итн. Подводната вегетација може да биде ограничена на плитката зона каде сончевата светлина може да навлезе во водата и да дозволи раст на растенијата во морето или може да се ограничи во длабоката зона каде што нема продирање на светлина. Оваа подводна вегетација помага да се додаде растворен кислород во водата.

Адаптација на водни растенија

Исто како што копнените растенија нема да можат да преживеат во вода затоа што немаат соодветни адаптивни особини што би им овозможиле, ниту водените растенијата ќе преживеат бидејќи немаат карактеристики кои им овозможуваат да се прилагодат на копнената средина. Двете средини се погодни само за растенија кои ги исполнуваат потребните еколошки услови за нивниот опстанок. Водните растенија можеа да се прилагодат на водната средина, поради штоТие се нарекуваат и хидрофити. На водните растенија им треба посебен и различен тип на адаптација за да се прилагодат на водната средина. Различни водни растенија се адаптирале на водната средина и една од главните причини за тоа е затоа што различни растенија се наоѓаат во различни зони на водата. Растението потопено во вода би имало поинаква приспособлива карактеристика од пловечкото водно растение. Некои адаптивни карактеристики на некои растенија вклучуваат:

· Воден крин

Ова е пример за пловечко растение и адаптивната карактеристика што го зголемува нејзиниот опстанок во водната средина е неговиот хлоропласт и тој се наоѓа само на површината на листовите изложени на сонце. Друга приспособлива карактеристика на ова растение кон водната средина е страничното ширење на неговата лисна круна.

· Лисичарска опашка

Ова е пример за потопено растение и адаптивната карактеристика на Ceratophyllum demersum, или лисичарска опашка, е тоа што улогата на неговиот системски корен е намалена и коренот служи како сидро во подводната почва. Ова растение можеше да се прилагоди на ширење на хранливи материи без својот корен.

· Typha

Ова е пример за делумно потопено растение и адаптивна карактеристика на ова растение е неговата тенка фигура слична на корито , што помага да се обезбеди минимална отпорност на силен ветер иструја на вода.

Растенија за топол слатководен аквариум

Аквариумот е вештачко езеро, обично проѕирно, каде се чуваат водни растенија или животни. Како што можете да имате аквариум за риби, можете да имате и аквариум за растенија. Растенијата создаваат природна аура на убавина во аквариум и помагаат да се промовира избалансиран екосистем. Некои од најпопуларните аквариумски растенија вклучуваат; Moneywort, hornwort, Java fern, Anubia Nana итн. Имајќи растение за аквариум дома може да ја зголеми убавината на домот. Подолу се дадени неколку водни растенија и важни работи што треба да ги знаете за нив.

Список на материјали

Кога сакате да започнете аквариум со аквариумски растенија со топла вода, првото нешто што треба да направите е да ги проучите различните видови на водни растенија кои можат да бидат расте во комплет и, сите материјали потребни за сетот на нацрти. Во овој проект, направив три различни типови на употреба на водни растенија кои се: Јава мов, алги и кабомба.

Чекор 1. Запознајте некои водни растенија

Водните растенија можат да помогнат да се направи аквариум поубав. Покрај убавината што ја додаваат овие растенија, тие се одлични за рибите, бидејќи помагаат да се отстрани нитратот од водата и да се подобри квалитетот на водата.

Чекор 2. Како да се грижите за аквариумско водно растение

АлгиAquatica е тврдо растение кое апсорбира јаглерод и ослободува големи количини на кислород. Ова растение е идеално за враќање на рамнотежата во аквариум.

Совет : Ако ова растение се одгледува во идеални услови на светлина, може да произведе мали бели цветови кои испливаат надвор од водата.

Чекор 3. Размножување и садење на водни растенија

За размножување на алгите, исечете мали парчиња од растението и фиксирајте ги во подлогата на аквариумот.

Чекор 4. Како да се грижите за водното растение Cabomba

Cabomba е брзорастечко водно растение и затоа најмногу се користи во задниот дел на аквариумот. Ова растение бара соодветна количина на сончева светлина, CO2 и хранливи материи за да ја задржи зелената боја.

Чекор 5. Размножување и садење на водното растение Cabomba

Водното растение Cabomba може лесно да се размножува со сечење. Исечете неколку гранки од растението и потоа засадете во подлогата.

Чекор 6. Како да се грижите за Java Moss

Јава мов е едно од најтврдите и најлесните водни растенија за одгледување во аквариум. Ова растение не бара многу сончева светлина за да преживее и познато е дека ова растение расте и се прицврстува на карпите и трупците.

Чекор 7. Како да се засади Јава Мос

Кога садите Јава Мос, ќе ви треба аквариум од древно дрво и лента за мамка. Земете мали прамени од вашето растениеод Јава мов и закачете ги на багажникот што ја има мамката за банџи. Направете го тоа додека целото растение не се зароби и оставете го неколку недели. Кога вашето растение ќе биде прикачено на лебденото дрво со недели, растението ќе се вкорени и ќе почне да се шири.

Чекор 8. Идеален супстрат за водни растенија

Подлогата е материјалот што се користи за покривање на дното на аквариумот. Некои водни растенија бараат посебни подлоги како што се хумус од дождовни црви, глина или чакал. Фабриката што беше користена во овој проект бараше само аквариумска подлога направена од третиран песок. Ова е исто така најчестиот тип на подлога што се користи.

Чекор 9. Идеална осветлена состојба

Ова е најважниот фактор што го гарантира растот на водното растение (особено ако на растението му е потребна сончева светлина за нејзиниот раст). Во зависност од видот на растението и барањата за светлина, погрижете се да добиете оптимална осветлена состојба за растење на вашето водно растение. Водните растенија бараат посебно вештачко осветлување за нивниот раст, бидејќи светлината ќе ја игра улогата на сонцето да му помага на растението да ја спроведе фотосинтезата. Општо земено, идеална осветлена состојба за водни растенија е вештачко сино светло (овој тип на светлина го поттикнува растот на растенијата), вештачко црвено светло (овој тип на светлина поттикнува цветање или LED светло со добра количина на лумен.типот на аквариумско осветлување се познати како „светло на растење“).

Чекор 10. Неделно одржување

За правилно одржување на вашиот аквариум, користете сифон за да отстраните 15% од водата во аквариумот.

Забелешка: Ова секогаш треба да се прави неделно.

Чекор 11. Додадете нова вода

Откако ќе извадите 15% од водата од аквариумот, додадете иста количина на свежа вода (15% уште) во аквариумот, но ова време, оставете ја свежата вода без хлор.

Ако сакате растенија, ви препорачуваме да го посетите делот за градинарство „Направете сами“ со одлични проекти како овој што го направив јас и препорачувам: како да ги исплашите инсектите од градината!

Исто така види: Поправете го истекувањето на вода во 10 едноставни чекориДали знаете некои други совети за се грижи за водни растенија? Споделете со нас!

Albert Evans

Џереми Круз е познат дизајнер на ентериер и страстен блогер. Со креативен шмек и внимание кон деталите, Џереми трансформираше бројни простори во прекрасни средини за живеење. Роден и израснат во семејство на архитекти, дизајнот тече во неговата крв. Уште од мали нозе бил задлабочен во светот на естетиката, постојано опкружен со нацрти и скици.Откако доби диплома за дизајн на ентериер на престижен универзитет, Џереми тргна на патување за да ја оживее својата визија. Со долгогодишно искуство во индустријата, тој има работено со клиенти од висок профил, дизајнирајќи извонредни простори за живеење кои отелотворуваат и функционалност и елеганција. Неговата способност да ги разбере преференциите на клиентите и да ги трансформира нивните соништа во реалност го издвојува во светот на дизајнот на ентериер.Страста на Џереми за внатрешен дизајн се протега надвор од создавање прекрасни простори. Како страствен писател, тој ја споделува својата експертиза и знаење преку неговиот блог, Декорација, Ентериер, Идеи за Кујни и Бањи. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги инспирира и води читателите во нивните сопствени дизајнерски потфати. Од совети и трикови до најновите трендови, Џереми дава вредни сознанија кои им помагаат на читателите да донесат информирани одлуки за нивниот животен простор.Со фокус на кујните и бањите, Џереми верува дека овие области имаат огромен потенцијал и за функционалност и за естетскижалба. Тој цврсто верува дека добро дизајнираната кујна може да биде срцето на домот, поттикнувајќи семејни врски и кулинарска креативност. Слично на тоа, убаво дизајнираната бања може да создаде смирувачка оаза, дозволувајќи им на поединците да се релаксираат и да се подмладат.Блогот на Џереми е вистински извор за ентузијасти за дизајн, сопственици на куќи и секој што сака да го обнови својот простор за живеење. Неговите написи ги ангажираат читателите со волшебни визуелни слики, стручни совети и детални водичи. Преку својот блог, Џереми се стреми да ги поттикне поединците да создаваат персонализирани простори кои ги рефлектираат нивните уникатни личности, начин на живот и вкусови.Кога Џереми не дизајнира или пишува, може да се најде како истражува нови дизајнерски трендови, посетува уметнички галерии или пие кафе во пријатни кафулиња. Неговата жед за инспирација и континуирано учење е очигледна во добро изработените простори што ги создава и проникливата содржина што ја споделува. Џереми Круз е име синоним за креативност, експертиза и иновативност во областа на дизајнот на ентериер.