Како да направите мозаична маса

Albert Evans 19-10-2023
Albert Evans

Содржина

Опис

Убавината на уметноста е во тоа што сè може да се трансформира и нешто што би се отфрлило може да стане нешто убаво и креативно. Уметноста нема граници за тоа што може да се создаде и како што сите знаеме, ја осветлува просторијата. Тајната на уметноста е да знаеш како да имаш имагинација и исто така да знаеш како да ја претвориш имагинацијата во реалност. Мозаиците се слики направени од парчиња правилни или неправилни подни плочки, керамика или дури и обоени камења кои се споени заедно со малтер за покривање на површината. Мозаиците може да се користат за декорација на маса, под или ѕид. Мозаичната горна маса може да биде интересна за правење поради инволвираниот процес. Кога правите мозаик на маса, шаблонот што ќе одлучите да го изберете е многу важен. Постојат различни типови на дизајни на маси со плочки што може да се креираат. Мора да одлучите кој стил го сакате и да смислите дизајн како треба да изгледа мозаикот на масата. Можете да креирате различни стилови на мозаична маса, или со скршени чинии, камења, керамика или маса со плочки како оваа. За да направите совршен мозаик на маса за надворешни површини, еве ги седумнаесетте чекори што мора да ги следите за да направите совршена маса со плочки. Запомнете, креативноста и несовршеностите на мозаикот се она што го прави овој сам проект уште поспецијален.

Чекор 1: Соберете ги материјалите

ПослеРазмислувајќи за тоа кој дизајн да го искористите за масичка, следниот чекор е да ги соберете сите потребни материјали што ќе се користат при креирањето на саканиот мозаик на маса, особено плочката што ќе се користи веќе разделена по боја. Кога правите мозаик на маса, сите материјали треба да бидат блиску и одвоени за да се избегнат грешки и непотребни неред.

Чекор 2: Користете го моливот за да нацртате апстрактни геометриски форми

Кога сè уште почнувате да правите мозаици и немате големо искуство, идеалната работа е да започнете со создавање апстрактни геометриски форми кои можат да станат вистински уметнички дела. Бидејќи обликот е 2D фигура со јасни граници околу нејзините рабови, најдобриот начин да се создаде уметност и да се дојде до атрактивен дизајн е да се сведе намената работа до нејзината најосновна форма. Геометриските форми се најлесниот тип на форма што може да се користи при креирање на дизајн. Некои вообичаени геометриски форми вклучуваат квадрати, триаголници, октагони, кругови, петаголници и шестоаголници. За да направите мозаик на маса, откако ќе се соберат сите материјали, користете молив за да ги нацртате апстрактните геометриски форми на горниот дел од масата. Со ова, полесно е да се поправат парчињата материјали што ќе се користат за оваа маса со плочки. Можете да одлучите да користите молив за да нацртате една форма, правејќи само квадрати на масата или сите во едно.кругови. Можете исто така да одлучите да комбинирате повеќе од една геометриска форма на горниот дел од масата. На пример, нацртајте квадрати и кругови и пополнете ги празните делови со мали парчиња плочка во различна боја.

Чекор 3: Линиите мора да се сечат, создавајќи различни празни места.

Според мојот дизајн, решив да користам позаоблени линии, создавајќи органски форми за мојата маса со плочки. Секоја ограничена област ќе има различна боја, создавајќи различни контрасти и оживување на дизајнот. Направете дизајн како што налага вашата креативност.

Исто така види: Како да ги прикриете гребаниците на дрвото во 7 чекори

Чекор 4: Користете ја четката за да нанесете PVA лепак на тркалезната MDF плоча

Откако ќе завршите со креирањето на вашиот мозаик за дизајн на маса, следниот чекор е да додадете PVA лепак на МДФ со помош на четка. Постојат различни видови лепила што може да се користат, на пример мастика, лепило за плочки или малтер може да се користи за керамички или стаклени плочки. За овој проект користевме лепак PVA (поливинил ацетат) на кружната медијапанска плоча. ПВА лепак може да се користи на дрво, пластика или ткаенини што не се перат. Нанесете го лепилото само на една од нацртаните области, работејќи во фази.

Чекор 5: Нанесете лепак на парчињата плочка

Прво, одлучете која боја на плочката ќе ја користите на секоја област од вашиот дизајн. Потоа соберете ги парчињата плочки од првата област што ќе ја декорирате.Доколку е потребно, користете чекан за да ги скршите плочките на помали парчиња, што може добро да ја пополни целата површина на масата со мозаик. Сега кога PVA лепилото е нанесено на горниот дел од масата следејќи го дизајнот на мозаикот, почнете да го нанесувате PVA лепилото на веќе скршените плочки (парчињата мора да имаат различни форми и големини) и потоа притиснете ги на местото каде што сте го нанеле лепилото. Во овој проект, решив да користам понеутрална палета на бои, користејќи посветли и потемни земјени тонови, правејќи ја секоја област од дизајнот различна нијанса.

Чекор 6: Проверете дали формата е добро исполнета

Како што беше споменато претходно, парчињата плочка се скршени во различни форми и големини, така што треба да ги вклопите парчињата внатре во ограничената област, осигурувајќи дека целиот простор е покриен. Најлесно е да започнете да работите со поголеми парчиња и да додадете помали во областите што недостасуваат. Не користете многу големи парчиња плочка бидејќи потешко се вклопуваат заедно и може да направат вашата мозаична маса да изгледа груба.

Чекор 7: Изберете друга боја на плочка и залепете во друга област

Откако една форма е правилно пополнета со мали парчиња скршени плочки, преминете на следната геометрија нацртана форма и изберете друга боја на плочка. Откако тоа е готово, додадете го лепилотоPVA на плочките и залепете го на следната геометриска форма следејќи ја истата низа како во претходните чекори. Бидете креативни кога ја избирате бојата на плочките што ќе ги користите и не заборавајте да оставите празни места меѓу плочките за да може да се смести инјекциската смеса меѓу нив.

Чекор 8: Продолжете со лепење различни бои на плочки

Продолжете да ги лепите парчињата плочки на вашата мозаична маса следејќи ги дизајните што сте ги создале. Внимавајте секоја област да биде различна боја од соседната за да има интересен контраст и да биде можно повеќе да се визуелизира секоја област од цртежот. Ова е процес кој бара трпение, така што сите парчиња плочка добро се вклопуваат заедно и масата е добро наполнета.

Чекор 9: Проверете дали покривот на масата е добро наполнет

Сликата покажува како треба да изгледа горниот дел од масата кога ќе завршите со лепење на сите парчиња плочка на секоја од нацртаните геометриски форми. Ако имате некои области со многу простор помеѓу плочките, скршете уште неколку помали плочки и пополнете ги тие празнини. Но, не заборавајте дека ви треба малку простор за инјекциската смеса.

Чекор 10: Подгответе ја инјекциската смеса како што е препорачано во упатството на производителот

Фигзата е едноставно за пополнување на празнините помеѓу плочките и помагаат да се зацврсти мозаичниот врв на масата. Можете да купите малтер во прав и соодветно да го подготвите.со упатствата за пакетот или купете го подготвен за аплицирање. Постојат различни видови на инјекциска смеса, некои вклучуваат брусена инјекциска смеса, епоксидна инјекциска смеса и повеќе, но типот на инјекциска смеса зависи од материјалите што се користат во неговото производство. Инјекциската смеса може да се подготви со мешање на прашокот со вода во сад додека не се згусне. Не заборавајте да ги прочитате упатствата дадени од производителот и обидете се да се осигурате дека инјекциската смеса нема никакви грутки пред употреба.

Чекор 11: Со помош на мистрија, нанесете ја инјекциската смеса во празнините

Малтерот мора да се нанесе во просторите што се создадени помеѓу плочките. Целта е да се дозволи инјекциската смеса да ги пополни празните места. Ова ќе им помогне на плочките да се придржуваат до масата и да го спречи нивното паѓање, зајакнувајќи го веќе додадениот PVA лепак. Идеално, користете шпатула за нанесување, осигурувајќи дека малтерот навистина навлегува во празнините помеѓу плочките без да го покрие мозаикот.

Чекор 12: Почекајте десет минути

Откако ќе нанесете инјекциска смеса во јазот помеѓу парчињата плочка, почекајте околу десет минути пред да користите влажен сунѓер или крпа за да ја избришете вишокот фуга што се наоѓа на површината на мозаичната плоча на масата.

Чекор 13: Оставете да се исуши 8 часа

Сега потребно е малтерот да се исуши најмалку 8 часа за да стане цврст и да може да се исчистат остатоцитеоставени на масата со плочки.

Исто така види: Направете сами шиење

Чекор 14: Отстранете ја прашината од површината на масата со плочки

Со влажна крпа, отстранете ја целата прашина и остатоци од инјекциска смеса од масата со мозаик .

Чекор 15: Откако ќе ја отстраните прашината, вака ќе изгледа горната маса

Откако ќе се отстрани правот од површината на мозаичната плоча на масата, вака конечниот резултат.

Фаза 16: Поставете го горниот дел од масата на саканата маса

Поставете го горниот дел од масата на масата, можете да го прицврстите со лепило соодветно за дрво или со помош на завртки

Фаза 17: Краен резултат

Ова е конечниот резултат од овој проект. Што помисливте да научите како да направите мозаична маса? Многу е полесно отколку што замисливте, нели?

Ако ви се допадна овој проект, сигурен сум дека ќе уживате и во учењето како да направите украсно сликарство со ефект на тула и како да направите украсни чинии.

Albert Evans

Џереми Круз е познат дизајнер на ентериер и страстен блогер. Со креативен шмек и внимание кон деталите, Џереми трансформираше бројни простори во прекрасни средини за живеење. Роден и израснат во семејство на архитекти, дизајнот тече во неговата крв. Уште од мали нозе бил задлабочен во светот на естетиката, постојано опкружен со нацрти и скици.Откако доби диплома за дизајн на ентериер на престижен универзитет, Џереми тргна на патување за да ја оживее својата визија. Со долгогодишно искуство во индустријата, тој има работено со клиенти од висок профил, дизајнирајќи извонредни простори за живеење кои отелотворуваат и функционалност и елеганција. Неговата способност да ги разбере преференциите на клиентите и да ги трансформира нивните соништа во реалност го издвојува во светот на дизајнот на ентериер.Страста на Џереми за внатрешен дизајн се протега надвор од создавање прекрасни простори. Како страствен писател, тој ја споделува својата експертиза и знаење преку неговиот блог, Декорација, Ентериер, Идеи за Кујни и Бањи. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги инспирира и води читателите во нивните сопствени дизајнерски потфати. Од совети и трикови до најновите трендови, Џереми дава вредни сознанија кои им помагаат на читателите да донесат информирани одлуки за нивниот животен простор.Со фокус на кујните и бањите, Џереми верува дека овие области имаат огромен потенцијал и за функционалност и за естетскижалба. Тој цврсто верува дека добро дизајнираната кујна може да биде срцето на домот, поттикнувајќи семејни врски и кулинарска креативност. Слично на тоа, убаво дизајнираната бања може да создаде смирувачка оаза, дозволувајќи им на поединците да се релаксираат и да се подмладат.Блогот на Џереми е вистински извор за ентузијасти за дизајн, сопственици на куќи и секој што сака да го обнови својот простор за живеење. Неговите написи ги ангажираат читателите со волшебни визуелни слики, стручни совети и детални водичи. Преку својот блог, Џереми се стреми да ги поттикне поединците да создаваат персонализирани простори кои ги рефлектираат нивните уникатни личности, начин на живот и вкусови.Кога Џереми не дизајнира или пишува, може да се најде како истражува нови дизајнерски трендови, посетува уметнички галерии или пие кафе во пријатни кафулиња. Неговата жед за инспирација и континуирано учење е очигледна во добро изработените простори што ги создава и проникливата содржина што ја споделува. Џереми Круз е име синоним за креативност, експертиза и иновативност во областа на дизајнот на ентериер.