Како да направите капчиња килим

Albert Evans 19-10-2023
Albert Evans

Содржина

Опис

Дали некогаш сте се запрашале колку е лесно или тешко капчињата?

Па, тоа е многу поедноставно отколку што мислите.

Можеби сакате да научите како да капчиња тепих за употреба во домашен декор. Ако тоа е ваша желба, тогаш сте на вистинската страница!

Имаме за вас супер едноставен туторијал за капчиња за почетници кои ве учат како да направите едноставен тепих за капчиња.

Крошето е многу вообичаен вид на ракотворби во Бразил. А, меѓу парчињата капчиња, килимот е еден од најразновидните, најубавите и најкорисните што може да ги имате дома.

Иако едноставно, не секој знае како да капчиња. Затоа, кога се купува артикал со овој вид на занает, најголемата цена е трудот што се користи, бидејќи материјалот за изработка на капчињата е многу евтин и лесно се наоѓа.

Значи, наместо подготвен за купување, зошто да не научете како да плетете килим чекор по чекор?

Можете да го следите нашето едноставно упатство подолу за тоа како да направите кружен капчиња тепих со сите инструкции чекор по чекор.

Се што ви треба е предиво за капчиња, куки, ножици и малку време. Во ова упатство користиме плетен конец бидејќи дава повеќе и е полесен за работа. Меѓутоа, ако сакате, можете да користите друг вид густо предиво.

Ќе ви го покажеме секој чекор од капчињата, од тоа како да го направите магичниот круг, синџирите, двојните капчиња и шевовитемногу ниско. Сепак, пред да го започнете ова чекор по чекор, можеби треба да го проверите нашиот водич за тоа како да ги направите главните шевови со капчиња.

Откако ќе го научите секој бод, погледнете го нашиот туторијал од 36 чекори подолу за тоа како да капете килим.

Чекор 1: Направете магичен прстен

Започнете со хеклање со правење магичен прстен.

Завиткајте го лабавиот крај на предивото околу 2 прста од левата рака, формирајќи круг.

Со дополнителното предиво од другата страна на вашиот прстите, вкрстете го првото парче конец. Линиите ќе формираат 'x' над вашите прсти. Држете ја дополнителната жичка со трет прст.

Сега вметнете ја иглата под дното на праменот 'x' и над горниот дел од праменот 'x'. Завртете ја куката и повлечете го горниот дел од „x“ низ јамката.

Повторно закачете го предивото што го држи третиот прст (работното предиво) и повлечете го низ јамката.

Вашиот магичен прстен е подготвен.

Првото вртење мора да биде внатре во овој прстен.

Чекор 2: Започнете го првиот круг

Завиткајте го предивото околу закачете ја и повлечете ја низ јамката од претходното предиво. Вака се шива со синџир.

Повторете го ова три пати за да направите три конци со синџир.

Чекор 3: Направете го првото двојно капчиња во внатрешноста на магичниот прстен

Направете го првото двојно капчиња со првиот бод со синџир.

Завиткајте го работното предиво околуигла, свртете ја иглата, закачувајќи го предивото.

Со предивото завртено, вметнете ја иглата во првиот бод на волшебниот прстен.

Волнајте го повторно предивото и повлечете го предивото низ бод . Сега ќе имате три јамки на куката.

Со врвот на куката, повторно кренете го предивото и протнете го само низ првите две јамки. Ќе продолжите со две јамки на јадицата.

Првата двојна кроше превртете ја со врвовите на куката и провлечете ја низ двете јамки што остануваат на куката.

Првото двојно капчиња е готово.

Користете го маркерот за да го означите првиот бод.

Чекор 4: Работете 16 двојни капчиња

Повторете го чекорот 3 додека не обработите 16 двојни капчиња.

Чекор 5: Затегнете го волшебниот прстен

Повлечете го почетниот крај на предивото за да го затегнете и затворите магичниот прстен.

Чекор 6: Лизнете бод

Спојте го последниот бод со првиот бод од редот правејќи шев за лизгање.

За да го направите овој бод, ќе ја внесете иглата во првиот бод од редот.

Со врвот на куката, повлечете го предивото под првиот бод на редот.

Сега имате две јамки предиво на вашата кука. Користете го врвот на иглата за да го извлечете предивото низ двете јамки.

Како да се види во чекор 2, капчиња 3 шевови со синџир за да започнеш.

Чекор 8: Повторно дупли капчиња

Шев со синџир истоОсновен бод на првите 3 шевови во синџир.

Користете маркер за бод за првото двојно капчиња оваа рунда.

Чекор 9: Зголемете го секое двојно капчиња

Од втор бод од овој круг, ќе направиме зголемување за секое двојно капчиња на основата.

Значи, на крајот од вториот круг, ќе имаме 32 конци.

Чекор 10: Завршете го шевот 2-ри круг

Завршете го кругот за шиење спојувајќи го последниот бод со првиот бод правејќи лизгачки бод.

Чекор 11: Започнете го третиот круг

Започнете го третиот круг со 3 шевови со синџир.

Чекор 12: Направете двојно капчиња

Создадете го двојното капчиња во истиот основен бод како и 3-те шевови со синџир.

Користете го маркерот за бод за првото двојно капчиња од кругот.

Чекор 13: Продолжете со третиот круг на шевовите

Од вториот бод од третиот ред , наизменично помеѓу 1 двојно капчиња и 1 зголемување.

Кругот на шевовите треба да изгледа како сликата кога ќе заврши.

Чекор 14: Завршете го кругот 3

Завршете го ова круг шевови спојувајќи го последниот бод со првиот бод правејќи шев за лизгање.

Чекор 15: Започнете го 4-от круг

Започнете го четвртиот круг шевови правејќи 3 шевови со синџир.

Чекор 16: Двојно капчиња

Исечете го двојното капчиња на истиот основен шев како и 3-те шевови со синџир.

Користете го маркерот за бод за првиот врв на јамката.

Исто така види: Направете го тоа сами: светилка за конзерва за пиво

Чекор 17: Продолжете до 4-тоКруг за шиење

Од вториот бод од четвртиот ред, наизменично се менуваат 2 двојни капчиња и 1 зголемување.

На крајот, кругот треба да изгледа како фотографијата на пример.

Чекор 18: Завршете ја 4-тата рунда

Завршете ја рундата за шиење така што ќе го споите последниот шев со првиот бод правејќи шев за лизгање.

Чекор 19: Започнете го шевот 5-ти круг

Започнете го петтиот круг со 3 шевови со синџир.

Чекор 20: Двојно капчиња

Исечете го двојното капчиња на истиот основен шев на 3-те шевови со синџир.

Користете го маркерот за бод за првото двојно капчиња од кругот.

Чекор 21: Продолжете со 5-тиот круг шевови

A Од втор бод на петтиот ред, наизменично помеѓу 3 дупли капчиња и 1 зголемување.

Кругот треба да изгледа како примерот на фотографијата на крајот.

Чекор 22: Завршете ја 5-тата рунда

Завршете го кругот на шевот со спојување на последниот бод со првиот бод правејќи шев за лизгање.

Чекор 23: Започнете ја 6-тата рунда

Започнете со шиење шестиот круг правење 3 шевови со синџир.

Чекор 24: Направете двојна капчиња

Создадете ја двојната капчиња во истата основа како и трите шевови со синџири.

Исто така види: Upcycling во 6 чекори: Како да направите домашен освежувач на воздухот

Користете ја маркер за бод за првото двојно капчиња од кругот.

Чекор 25: Продолжете со 6-тиот круг шевови

Од вториот бод од шестиот ред, наизменично менувајте 4 двојни капчиња и 1 вкл.

До крајот, кругот треба да изгледа како на сликатапример.

Чекор 26: Завршете ја 6-тата рунда

Завршете ја рундата со спојување на последниот бод со првиот бод правејќи шев за лизгање.

Чекор 27 : Започнете го 7-миот круг

Започнете го 7-от круг со правење 3 конци со синџир.

Чекор 28: Направете дупли капчиња

Направете го двојното капчиња во истиот Основен бод на 3-те шевови со синџир.

Користете го маркерот за бод за првото двојно капчиња од кругот.

Чекор 29: Продолжете со 7-от круг шевови

Почнувајќи со вториот бод од седмиот ред, наизменично се менуваат 5 двојни капчиња и 1 зголемување.

Кругот треба да изгледа како примерот на фотографијата на крајот.

Чекор 30: Завршете го 7-от круг

Завршете го кругот на шевовите спојувајќи го последниот бод со првиот правејќи шев со лизгање.

Чекор 31: Започнете го 8-от круг

Започнете го осмиот круг со 3 шевови со синџир.

Чекор 32: Направете двојно капчиња

Создадете го двојното капчиња во истиот основен шев како и трите шевови со синџир.

Користете го маркерот за бод за првото двојно капчиња од кругот.

Чекор 33: Продолжете со 8-миот круг шевови

Од вториот бод од осмиот ред , наизменично помеѓу 6 двојни капчиња и 1 зголемување.

На крајот, кругот треба да изгледа како примерот на фотографијата.

Чекор 34: Завршете го 8-от круг

Завршете ги тркалезните шевови спојувајќи го последниот бод со првиот правејќи лизгачки бод.

Чекор 35:Прицврстете го

Отстранете го капчињата и исечете го дополнителното предиво.

Чекор 36: Скријте ги лабавите конци

Користете игла за таписерија за да го скриете лабаво предиво во шевовите.

Чекор 37: Вашиот капчиња тепих е готов

Уживајте во вашиот нов капчиња тепих!

Откако ќе го завршите вашиот капчиња тепих , кој се прави супер брзо, можеби имаш уште малку слободно време да научиш како да правиш реси, уште еден едноставен занает на кој му треба многу малку време за да се произведе.

Albert Evans

Џереми Круз е познат дизајнер на ентериер и страстен блогер. Со креативен шмек и внимание кон деталите, Џереми трансформираше бројни простори во прекрасни средини за живеење. Роден и израснат во семејство на архитекти, дизајнот тече во неговата крв. Уште од мали нозе бил задлабочен во светот на естетиката, постојано опкружен со нацрти и скици.Откако доби диплома за дизајн на ентериер на престижен универзитет, Џереми тргна на патување за да ја оживее својата визија. Со долгогодишно искуство во индустријата, тој има работено со клиенти од висок профил, дизајнирајќи извонредни простори за живеење кои отелотворуваат и функционалност и елеганција. Неговата способност да ги разбере преференциите на клиентите и да ги трансформира нивните соништа во реалност го издвојува во светот на дизајнот на ентериер.Страста на Џереми за внатрешен дизајн се протега надвор од создавање прекрасни простори. Како страствен писател, тој ја споделува својата експертиза и знаење преку неговиот блог, Декорација, Ентериер, Идеи за Кујни и Бањи. Преку оваа платформа, тој има за цел да ги инспирира и води читателите во нивните сопствени дизајнерски потфати. Од совети и трикови до најновите трендови, Џереми дава вредни сознанија кои им помагаат на читателите да донесат информирани одлуки за нивниот животен простор.Со фокус на кујните и бањите, Џереми верува дека овие области имаат огромен потенцијал и за функционалност и за естетскижалба. Тој цврсто верува дека добро дизајнираната кујна може да биде срцето на домот, поттикнувајќи семејни врски и кулинарска креативност. Слично на тоа, убаво дизајнираната бања може да создаде смирувачка оаза, дозволувајќи им на поединците да се релаксираат и да се подмладат.Блогот на Џереми е вистински извор за ентузијасти за дизајн, сопственици на куќи и секој што сака да го обнови својот простор за живеење. Неговите написи ги ангажираат читателите со волшебни визуелни слики, стручни совети и детални водичи. Преку својот блог, Џереми се стреми да ги поттикне поединците да создаваат персонализирани простори кои ги рефлектираат нивните уникатни личности, начин на живот и вкусови.Кога Џереми не дизајнира или пишува, може да се најде како истражува нови дизајнерски трендови, посетува уметнички галерии или пие кафе во пријатни кафулиња. Неговата жед за инспирација и континуирано учење е очигледна во добро изработените простори што ги создава и проникливата содржина што ја споделува. Џереми Круз е име синоним за креативност, експертиза и иновативност во областа на дизајнот на ентериер.